Bergen, fjordenhoofdstad - Reisverslag uit Kristiansand, Noorwegen van Celine Bergen - WaarBenJij.nu Bergen, fjordenhoofdstad - Reisverslag uit Kristiansand, Noorwegen van Celine Bergen - WaarBenJij.nu

Bergen, fjordenhoofdstad

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Celine

03 April 2010 | Noorwegen, Kristiansand

Hoi allemaal!

Zo, de paasvakantie is hier aangebroken. Ik heb er al een weekje opzitten. Ik ben 4 daagjes naar Bergen geweest (ligt aan de westkust op dezelfde hoogte als Oslo). Ik heb deze trip samen met twee Duitse meisjes gemaakt: Sabrina en Brigitte. Zoals de titel al zegt ligt Bergen tussen de fjorden en wordt daarom ook wel fjordenhoofdstad genoemd. Het is een belangrijke hansestad geweest voor de handel met o.a. Duitsland. Ik zal mijn trip per dag beschrijven:

Dag 1:
Vroeg op, laatste spullen inpakken en vervolgens naar het busstation. We besloten met de bus naar Stavanger te gaan omdat dit goedkoper is dan de trein. In Stavanger moesten we overstappen op een bus naar Bergen. Aan deze kant van Noorwegen rijden geen treinen omdat de westkust vol zit met inhammen waartussen veerboten reizen. We moesten 2 veerboten pakken. Het uitzicht dat we vanuit de bus en vanaf de ferry hadden beloofde erg veel goeds. Wat een prachtig land is dit toch! En zo gevarieërd! Om verliefd op te worden! Na een reis van 10 uur kwamen we aan in Bergen. Het miezerde zachtjes. Hierop waren we al voorbereid, want in Bergen regent het ruim 250 dagen per jaar. De afgelopen 3 maanden waren een uitzondering: ze hadden last van watertekort door het rare weer van deze winter! We zochten ons hostel op en zijn toen de stad ingegaan om lekker uit eten te gaan. Toen nog een Bergs biertje gedronken en het bed in.

Dag 2:
Vroeg uit de veren om om 9 uur bij het toeristenbureau te kunnen zijn. En maar goed ook! We wilden een fjordentocht boeken, maar deze bleek al volgeboekt te zijn! Wij vragen of er echt geen andere optie was (op een saaie boottocht langs de kust na dan). Toen heeft die mevrouw zoveel moeite gedaan om een trein eerder te regelen dat we uiteindelijk toch de tickets in handen hadden! We moesten wel 2 uur wachten op een overstap, maar wij zijn wel wat gewend;) Nou toen dus de stad in (het was prachtig weer, zelfs de zon kwam door). Op naar de fløibanen. Dit is een treintje dat je heel steil tegen een berg op naar de top ervan brengt. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht op Bergen en omgeving. Bergen is (zoals de naam al zegt) omringd door 7 hoge bergen en de zee en dit geeft een prachtig uitzicht (zie de foto's op onze site!). Toen zijn we naar beneden gelopen. In het begin nog sneeuw, maar naar een tijdje een prachtig groen bos met beekjes, watervallen en een heerlijke stilte! Wow wat kan ik daarvan genieten. De 45 min. naar beneden waren zo voorbij. Toen de stad in geweest richting de haven. Hier liggen de bryggen. Dit zijn de oude pakhuizen. Deze staan op de UNESCO werelderfgoedlijst en zijn erg bijzonder. Ook zijn we de vesting ingeweest en hebben we een hanzemuseum en wat kerken bezocht. Toen hadden we toch nog wat tijd over. Laten we dan nog lekker naar het aquarium gaan! Hier een zeehondenshow gezien en allerlei andere dieren die ook hier in Noorwegen leven. 's Avonds lekker in het hostel gegeten en gepraat met onze kamergenoten (Italiaan en 2 Grieken). Alvast vooruitgekeken naar mijn zomervakantie op Kos en teruggeblikt op alle vakanties in Italië! Heerlijk om reisverhalen uit te delen en elkaar tips te geven. Ik kan wel wennen aan dit reisleventje.

Dag 3:
Het was zover! Op naar de fjorden! Wederom veel te vroeg op: met de trein naar Myrdal (via Voss). Dit is de spoorlijn van Bergen naar Oslo is rond 1900 gebouwd en was lange tijd het enige vervoermiddel om door de fjorden te reizen. Hierbij moest je dan ook enkele boten pakken. Pas later kwam er een betere autoweg. Myrdal ligt op een hoogte van 866 meter. Er lag dus volop sneeuw en er was zelfs een sneeuwstorm (ter verduidelijking, het is inmiddels April!). Hier hebben we een erg beroemde trein gepakt (een van de meest beroemdste toeristische attracties in Noorwegen): de flåmsbana. Dit is een spoorlijn die van myrdal naar Flåm loopt. Flåm ligt onderaan de fjord vanwaar de boot zou vertrekken. Enkele feitjes:
- Lengte spoorlijn: 20 km
- Hoogteverschil: 863.5 m
- Max. dalingspercentage: 55% - 1:18
- Tunnels: 20 (inclusief 1 met een haarspeldbocht midden in een rots om het hoogteverschil tussen 2 levels in de fjord te kunnen overbruggen!)
Een erg bijzondere tocht dus. Onderweg kregen we prachtige dalen, bergen en uitzichten te zien. Ook werd er gestopt bij een bevroren waterval. Eenmaal onderaan gekomen begon het te regenen: wij balen, want we stonden nu aan het beginpunt van de fjord! Gelukkig hield het een uurtje later op toen we de boot op mochten. Wij meteen een goed plekje bovenop gezocht. Het was ijskoud, maar zo mooi! Eerst gingen we door de Aurlandsfjord. Dit is een uitloper van de Sognefjord (de koning van alle fjorden). Deze fjord gaat over in een andere uitloper van de Sognefjord: de naerøyfjord. Deze fjord staat bekend om smalle doorgangen, stijle hellingen, hoge pieken en watervallen. Hier leven ook zeehonden en bruinvissen (die we helaas niet gezien hebben:(). Deze fjord is een van de mooiste natuurlijke sensaties van Noorwegen en staat om alle bovenstaande redenen dan ook op de UNESCO werelderfgoedlijst (dat zijn er 2 in 2 dagen die we gezien hebben!). Het is een ervaring die niet te beschrijven is en ook niet vast te leggen op foto's of film is. Dit zou iedereen een keer meegemaakt moeten hebben. Ik weet zeker dat ik ook een keer terug ga als het zomer is en de fjord op z'n mooist is met bloemen en groen gras.

Na al die sensatie kwamen we om 5 uur aan in Gudvangen. Hier pakten we de bus terug naar Voss. Hier moesten we weer een uurtje wachten en toen waren we om half 9 weer terug in Bergen. Hier bleek dat onze kaarten van het hostel niet meer werkten: wij security gebeld en ondertussen gaan eten (pizza!). Eenmaal teruggekomen heeft de aardige man ons in onze kamer gelaten en konden we lekker ons bedje in.

Dag 4:
Terug naar huis. Weer 10 uur in de bus. Wel fijn dat je zo veel aardige en nieuwe mensen tegenkomt: heel gesprek gehad met een jongen in de bus van Bergen naar Stavanger. Hij studeerde in Bergen en hij had al veel van Europa gezien (ik heb hem Nederland ook aanbevolen). Leuk om meer te horen over Noorwegen, het onderwijs en we hebben veel gepraat over het voetbal hier. 's Avonds om half 8 was ik thuis. Lekker een hapje eten gemaakt, filmpje gekeken en toen naar bed.

Het is hier nu dus paasvakantie op het moment en totaal uitgestorven. Dit worden de eenzaamste paasdagen ooit denk ik:P Mijn huisgenoot is gelukkig vandaag teruggekomen van een trip, maar verder zijn alleen Suus en Sabrina er nog in de gang (dat zet de teller op 4 van de 14 mensen die er normaal wonen). Ook zit alles hier dicht. Vandaag hadden we een paar uurtjes de tijd om boodschappen te doen, maar op witte donderdag, goede vrijdag en met Pasen hoef je hier geen moeite te doen een winkel te vinden die open is. Pff dat ben ik niet gewend. Dit geldt ook voor de sportschool. Ben dus uit verveling maar aan school begonnen en ik ga mijn stapel dvd's maar eens afkijken denk ik.

Verder zal ik nog kort even vertellen hoe de feestjes waren waar ik het de vorige keer over had: de opposite party was erg geslaagd. Ik had besloten om als opposite van leerkracht te gaan: juist ja, als leerling dus! Jurk, blousje, hoge kousen, staartjes en rugzak in de nek! Zaterdag naar het fort geweest voor het gemaskerd bal. Iedereen was in gala en de locatie was gewoon betoverend!

Ook zijn we naar een basisschool geweest. Dit is een school waar allerlei kinderen op zitten: 'normale', maar ook kinderen met speciale behoeftes (soms heel ernstig!). Ze hebben speciale klassen, maar proberen zoveel mogelijk inclusief onderwijs te leveren (dat de kinderen samen lessen en activiteiten volgen). Ik heb ook te horen gekregen dat ik op deze school samen met Charlotte een observatiestage mag gaan lopen. Volgende week zijn de eerste gesprekken om enkele afspraken te maken met de school.

Tot slot hebben we een afscheidsetentje gehouden vlak voordat de vakantie begon. Een gedeelte van onze groep waar we veel mee omgaan zit op het moment ergens in Europa (volgens mij in Berlijn nu;)). Ze maken een hele tour door allerlei hoofdsteden en landen. Charlotte en Gerardo zitten op het moment in Oslo en ik was in Bergen. We zien elkaar dus even niet, vandaar dat we in groepjes voor eten zorgden. De mannen waren veel te enthousiast geweest met franse crepes bakken (met als gevolg dat ik nu nog me hele koelkast vol heb). Maar het was supergeslaagd. Op zondag zijn we nog naar Alice in Wonderland (in 3D) geweest met Charlotte, Gerardo, Suus en ik. Ik kon niet meer wachten om mijn favo acteur op het beeld te zien schitteren als 'The Hatter'! Wow wat een mooie film! (Bij deze even goed reclame maken;))

Nou dit is wel een heel lang verhaal geworden. De komende week heb ik nog vakantie. Zal dus wel veel aan school werken worden, beetje huishouden doen en lekker ontspannen. Ben blij als iedereen weer terug is! Ben niet iemand die veel alleen kan zijn:P

Ik wil jullie hele fijne Paasdagen wensen! Geniet ervan!

X Celine

P.S. foto's: picasaweb.google.nl/celine.susanne

• 06 April 2010 - 12:43

Twan:

Hee Celine,

Een heel verhaal, maar het klinkt allemaal wel erg leuk.
    Nog nooit iemand zo enthousiast horen praten over Bergen;)
    Ook de foto's zijn zeker de moeite van het bekijken waard...

Ciao,
    Twan

• 06 April 2010 - 15:59

Fam. Floor:

Wat heb je weer een hoop beleeft zeg. Weer prachtige foto's gemaakt, echt de moeite waard. De paasdagen ben je toch nog goed doorgekomen hoorden we gisteren van papa en mama. Ja, we hadden weer een familiehondenwandeling(leuk scrabblewoord of niet??) gisteren en wie zocht er weer het beetje water op?? Hier nu heerlijk weer, zon en ongeveer 18 graden. Veel groetjes van ons allen.

• 18 April 2010 - 14:45

Corrie Hopman:

Hoi Celine
    Weer genoten van je verslag.Net ook het verslag van Doreth gelezen.Wat 'n wereld van verschil.Is het bij jouw inmiddels ook wat warmer? Groet van ons allemaal.