Examtime, Bob hier, National day - Reisverslag uit Kristiansand, Noorwegen van Celine Bergen - WaarBenJij.nu Examtime, Bob hier, National day - Reisverslag uit Kristiansand, Noorwegen van Celine Bergen - WaarBenJij.nu

Examtime, Bob hier, National day

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Celine

21 Mei 2010 | Noorwegen, Kristiansand

Heihei!

Het is voorbij! De examentijd zit er voor mij op! Vorige week nog druk aan het studeren, het kostte me erg veel energie en motivatie om eraan te beginnen, en ik had een beetje tijdnood, maar afgelopen woensdag had ik mijn 1e en enige examen: een mondeling over inclusie. Ik was doodnerveus, wat als ik de vragen niet zou begrijpen in het Engels, of wat als ik dicht zou slaan of hij rare vragen ging stellen? Ik was als een van de eerste en het meisje voor mij lichtte me nog even in over wat zij voorgeschoteld had gekregen. Ik zat te trillen op die stoel, maar hij begon heel rustig met de vraag: wat is inclusie? Ha!! die weet ik dacht ik! En vanuit daar heb ik 20 min vol zitten praten over inclusie, integratie en hoe je dit terugziet in Nederland en Noorwegen (precies het onderwerp waar mijn papr ook over gaat:P). 20 minuten later stond ik weer buiten met een goed gevoel: 'It went well' zei de leerkracht:D En een week later bleek dat het goed was gegaan: ik heb een B gehaald!!! (een ruim voldoende vertaald naar Nederlandse begrippen). Die middag wel even moeten ontstressen (pff ben het niet meer gewend om zo examens te krijgen:P). Toen mijn kamertje in orde maken, want.... broertje Bob kwam!

Op donderdag arriveerde hij rond de middag. Ik ging hem ophalen op het vliegveld. Thuis aangekomen meteen een blik Hollandse knackworstjes opengetrokken:D Toen de stad in en het schiereiland op. Op vrijdag moesten we om half 5 opstaan omdat we een trip naar Oslo gepland hadden. 5 uur met de bus, dus om 11 uur waren we in de hoofdstad van Norway! Het was even zoeken naar het centrum, maar eenmaal aangekomen hebben we in razend tempo een groot deel van de stad gezien: het fort (met een koptelefoon rondleiding waarvan we voornamelijk de spookverhlen beluisterd hebben:P), het koninklijk paleis (en het wisselen van de wacht, dit gaat overigens niet zo precies als het wisselen van de Engelse wacht, niet echt te vergelijken:P) en de Vigelandse beeldentuin met allerlei naakte sculpturen. Hier zijn we anderhalf uur blijven liggen dutten in het gras, het was heerlijk weer! Toen door naar de Mac Donalds, souveniers shoppen en toen nog even bovenop het operahuis gestaan. Om 11 uur hadden we de trein weer terug. En om half 5 (24 uur nadat we opgestaan waren) lagen we in bed, moe maar voldaan;).

Op zaterdag heeeeeeel rustig aangedaan, s'avonds zijn we wat wezen drinken met onze groep en heeft Bob iedereen een beetje leren kennen. Op zondag dierentuin nummer 4: met als doel: een giraffe spotten (want dat was het enige dier dat ik nog niet gezien had hier:P). Het regende een beetje dus ik had de hoop al opgegeven... totdat.... ik uit het giraffenverblijf een hoofd naar buiten zag steken: daar was ie!!! Meteen foto's gemaakt als bewijs en toen kon ik mijn laatste dierentuinbezoek afsluiten met een goed gevoel;).

Door de aswolk is Bob hier gestrand afgelopen weekend. Vandaar dat hij er maandag tijdens de nationale dag ook nog bij was. De Noren vieren dan dat ze onafhankelijk werden van Zweden/Denemarken. Ze kregen een eigen constituele grondwet. 's middags gingen we met alle internatinoale studenten lunchen en allerlei Noorse kinderspelltjes spelen (die verdacht veel op de Nederlandse lijken: zaklopen, met een aardappel op een lepel rondjes rennen enz:P). Hierbij natuurlijk fanatiek meegedaan en een prijsje gewonnen met het aardappel rennen;) Toen liepen we naar de stad. Onderweg hangen overal de vlaggen uit, zie je een soort paradewagens rijden en stellen alle studenten die dit jaar examen doen zich op in hun felgekleurde rode en blauwe busjes (dit is voor hun de laatste feestdag voor de examens). Bij de kerk moeten we opstellen: we mogen namelijk als loopgroep meedoen in de grote parade. Supertof! Enige nadeel is dat het regent:( Maar vol goede moed en met veel plezier lopen we de hele parade uit:) Heel tof om iedereen naar je te zien zwaaien (er staan echt duizenden mensen langs de kant, veel in traditionele kleding). 's Avonds hebben we op het strand naar het vuurwerk zitten kijken.

Op dinsdag zijn Bob en ik naar het strand gegaan, het weer begint hier steeds beter te worden: temperaturen boven de 20 graden en veel zon. Op woensdag ging Bob helaas alweer naar huis, nu ging zijn vlucht gelukkig wel door. Het was erg gezellig!!

Nu is het weer een tijd van papers afschrijven. Ik heb er inmiddels 1 ingeleverd en een paar zijn er bijna af, maar ik moet nu echt gaan beginen aan ons groepswerk over de koloniale periode in Nederlands-Indië. Helaas is het lastig jezelf te motiveren als de zon vol op je raam schijnt en er eindelijk Spaanse temperaturen in Noorwegen te vinden zijn! Ik wil naar buiten! Gisteren de hele middag met Suus en Charlotte op het strand gelegen (in bikini!) en lekker bruin geworden! Vandaag gaan we een auto ophalen, mijn laatste weekend hier gaan we op de weg doorbrengen: we gaan onder andere weer de fjorden bij Stavanger in waar we een berg gaan beklimmen om een rots te bereiken die tussen wanden inhangt (typ Kjerag in bij google en je ziet wat ik bedoel!). Ook gaan we nog een beetje in de omgeving rondrijden. Dit met de 5 Nederlanders (als afscheidstrip:().

De week daarna bestaat uit het huis schoonmaken (ze doen hier een check alsof je een operatiekamer op en top in orde moet hebben, dus ik ben voorbereid op veel werk:P), koffer inpakken en afscheid nemen van iedereen: te beginnen vanavond op het goodbye dinner. Het is nog maar 6 dagen, en ik weet niet of ik het nou leuk vind of niet om terug te gaan. Natuurlijk mis ik iedereen thuis wel, maar ik weet dat ik mensen die ik hier ontmoet waarschijnlijk nooit meer ga zien:(

Nou ik ga even verder schrijven over onze koloniale tijd in Indonesië, zodat ik straks ook nog even in de zon kan zitten!

Ha det bra fra Norge!
X Celine

P.S. foto's zijn weer te vinden op: www.picasaweb.google.nl/celine.susanne

• 21 Mei 2010 - 08:37

Jamy:

Heel goed gedaan jouw examen.
    WAt leuk dat Bob langsgekomen is.
    Probeer het nog ff vol te houden en de papers af te maken. Hier wordt het ook steeds mooier, dus als je dan weer terug bent kun je hier volop van de zon genieten, want dan heb je neem ik aan zomervakantie?!?!

Groetjes

• 21 Mei 2010 - 17:44

Anouk:

Leuk verhaal weer! Weet nu weer wat meer details dan op msn haha!

Oh trouwens! Dat je 'n B had gehaald had je nog niet verteld, alleen dat je 'm gehaald had... I'm proud of you!

Nou meis, geniet van de laatste daagjes!

Liefs!

ik heb een baby konijn.

• 21 Mei 2010 - 18:30

Hany:

Hallo meisie,

Wat fijn om te horen, te lezen en te zien hoe fijn je het daar hebt.
    Je kaart voor mijn verjaardag was een super verrassing! Mooie foto erop trouwens.
    Het gaat je goed!

Groeten ook van Michel

• 22 Mei 2010 - 14:28

Sarah.:

Van harte proficiat met het behalen van je diploma. Klasse!! Geniet nog even van de laatste dagen in Noorwegen en tot gauw. Gr K29.

• 26 Mei 2010 - 06:52

Michiel:

VETTE STORY!!!

Morge horen we de rest!! Kan niet wachten!!