Eerste bezoek
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Celine
21 Februari 2010 | Noorwegen, Kristiansand
Mijn laatste verslag is alweer even een tijdje geleden, ik heb het ook zo druk gehad. Zoals je leest heb ik afgelopen week mijn eerste bezoek ontvangen: mijn ouders kwamen langs met ruim 20 kilo aan Nederlands eten en kleren (nogmaals bedankt daarvoor! Fijn om weer Nederlandse kaas op je brood te eten!). Er moest dus een heel programma uitgestippeld worden. Daarom waren Suus en ik in het weekend voor aankomst naar de dierentuin en naar Grimstad geweest. Het is zo raar om Afrika in de sneeuw te zien! Maar de dierentuin is supermooi hier, er is zelfs een heel attractiepark en een zwembad bij. In Grimstad hebben we een beetje rondgelopen en de 3e grootste houten kerk van Noorwegen bekeken. Het was supermooi weer die dag dus je kon heel ver over de kustlijn kijken op sommige uitkijkpunten. Ook de busreis is prachtig! Overal bevroren meren vol sneeuw afgewisseld met rotsen, bergen en bomen.
Afgelopen zaterdag kwamen mijn ouders dan! Ze verbleven in een hotel in de buurt dus we zijn eerst daarheen gegaan om meteen een lekker biertje te drinken (goedkoop gekocht op het vliegveld;)). Toen hebben we een stadswandeling gemaakt. We hebben hier 2 weken prachtig weer gehad! Strakblauwe lucht en heel veel zon. Van dit weer konden we deze zaterdag ook nog genieten. 's Avonds heerlijk uit eten geweest met Suus en toen door naar me bedje (was best moe na 2 drukke dagen van mijn huis opruimen, eten inslaan en het ontvangst regelen;):P). Zondag zijn we naar de dierentuin geweest. Ook die dag was nog best mooi qua weer. We hebben gezien hoe de leeuwen gevoerd werden en na afloop hebben Suus en ik lekker voor ons 4en gekookt. Op maandag moest ik 's ochtends naar school. Papa en mama zijn een wandeling rondom de meren gaan maken. Daarna zijn we (vooral mama en ik) gaan shoppen in het grote winkelcentrum buiten de stad. Op dinsdag zijn we naar Arendal geweest. We hebben hier een museum bezocht waar geen gids aanwezig was. We zijn hierdoor rondgeleid door de klusjesman. Die raakte zo enthousiast door het onverwachte bezoek (het is geen toeristenseizoen en het weer was nou ook niet bepaald je van het) dat er deuren geopend werden die normaal gesloten bleven: we kregen een koninklijke koets te zien die nog steeds gebruikt word. Hiervoor stonden 2 Pietjes (fjordenpaarden;)). Ik meteen een foto gemaakt dus!! 's avonds heb ik voor het eerst in mijn leven rendier gegeten (en het was echt lekker). Woensdag was helaas alweer de dag van het afscheid:(. Het was een vermoeiend weekje, maar ik heb ervan genoten om mijn familie om me heen te hebben. Toch vind ik het ook niet erg om achter te blijven. Rond carnaval had ik de neiging om het vliegtuig terug te pakken, maar de ervaringen die ik hier op doe wil ik ook niet missen!
Zo ben ik vrijdag naar Stavanger geweest (4e grootste plaats van Noorwegen aan de westkust). Dat is 3 uur rijden met de trein door wedermom een prachtig landschap (is gewoon niet te beschrijven, zo mooi!). We zitten hier al een week met een sneeuwstorm en ijzige kou, dus we wisten nog niet zeker of we veel zin hadden, maar na anderhalf uur met de trein werd de hemel superblauw en kwam de zon door! In Stavanger aangekomen bleek het daar al aan het dooien te zijn! We hebben zelfs gras gezien;) We konden ervoor kiezen een fjordentocht te maken met een boot, maar dit bewaren we liever voor de lente als het weer iets warmer is. Nu hebben we een citytrip gedaan en wat musea bezocht. Om een eind te breien aan al die uitstapjes kom ik bij ons laatste uitje: de ski trip! Deze was gisteren. Het weer was niet bepaald lekker, maar toch waagden we ons met een groep naar buiten. Na 5 min zakte ik al tot me middel in een sneeuwberg (en dat is niet overdreven;)). Gelukkig maar dat ik me ski pak aanhad! Bij de piste aangekomen dachten we dat we met onze ervaring wel ff van die berg afkonden. Na de lift overleefd te hebben (de meeste mensen die me kennen weten dat ik hier meestal meer trauma's aan overhoud dan aan de tocht naar beneden) stonden we toch wel even met knikkende knieën bovenop die berg. Het was wel heel hoog, en de makkelijke berg bleek toch wel iets moeilijker te zijn dan we normaal gewend zijn als er het woordje easy bijstaat. Maarja, met vallen en opstaan toch beneden gekomen. Zo zijn we 2 x op en neer gegaan. Hierbij belandde ik de 2e keer in een berg stuifsneeuw (vandaar dat ik dit verhaal nu ook schrijf met mijn pootje omhoog, mijn knie vond die val namelijk niet zo prettig). Maarja als echte die hard hebben we daarna nog een paar keer de kinderpiste gedaan om toch het gevoel te houden dat we kunnen skieën;). s 'Avonds hadden we een apres ski party (niet zoals we die in Nederland kennen, maar het was wel gezellig).
Nu vragen veel mensen aan me of ik hier ben om te studeren of om de toerist uit te hangen en alle feestjes af te gaan. Daarom voor deze mensen ook goed nieuws: ik ben de afgelopen 2 weken druk bezig geweest met het zoeken naar een onderwerp voor mijn lessen rondom special needs en inclusie. Mijn individuele project zal gaan over het Salamanca statement (kortgezegd een verklaring die is opgesteld om inclusie (alle kinderen ongeacht een (leer)beperking naar dezelfde school) te bevorderen). Ik wil dan naar de gevolgen van dit verdrag kijken in Noorwegen en in Nederland en dit naast elkaar leggen. Wij in Nederland kunnen namelijk nog veel van die Noren leren. Mijn observatiestage wil ik hier ook aan koppelen. Ik heb gevraagd of ik een bovenbouwgroep mag observeren en ik heb aangegeven dat ik me wil verdiepen in de omgang met kinderen met special needs binnen het 'normale' basisonderwijs. Nu is het even afwachten of dat geregeld kan worden. De lessen blijven telkens interessant en zijn goed te volgen. Mijn Noorse lessen staan op een iets lager pitje door het drukke weekje. De grammatica lessen zijn toch best pittig omdat je de grammatica leert in het Engels-Noors. Hierdoor ben je constant aan het vertalen in 3 talen en als de leerkracht dan ook nog van de hak op de tak springt en totaal geen opbouwing in haar les heeft dan ben ik iemand die vrij snel afhaakt. De spreeklessen gaan wel erg goed. Ik heb alweer geleerd hoe ik de tijd kan zeggen. Naar deze lessen blijf ik met veel plezier gaan!
Zo nu heb ik het belangrijkste wel weer zo'n beetje verteld. Ga nu nog even aan de slag voor mijn DPF. Ben ondertussen ook nog druk bezig met mijn school in Nederland. Ik heb 2 weken terug te horen gekregen dat ik mijn leergebiedtoetsing kunsten en OJW (geschiedenis, natuur, techniek, aardrijkskunde) gehaald heb. Nu ga ik al mijn beroepstaken (5 stuks) aanvragen. En als ik dat haal hoef ik alleen nog maar rekenen en taal. Het zou erg fijn zijn als ik dat hier in Noorwegen af kon ronden, want dan kan ik na de zomervakantie de afstudeerfase in. We zullen zien wat het wordt.
Jullie horen snel weer van me! Bedankt voor alle leuke reacties!
X Celine
P.S. de foto's van al die uitstapjes zijn natuurlijk weer te vinden op:
picasaweb.google.nl/celine.susanne
(dit zijn tot nu toe nog alleen mijn foto's, maar Suus zet die van haar er z.s.m. bij. Ze heeft namelijk deze week bezoek van haar broer en zijn vriendin. Ook een druk weekje dus;)
22 Februari 2010 - 07:32
Michiel:
Vet verhaal!! Skiën in Noorwegen, hoe toepasselijk:D!!
Dacht eerst dat Noorwegen nooit zo mooi zou kunnen zijn als Curacao maar begin nu hard te twijfelen. Zowel qua landschap als qua party-niveau!!
Anyhow, tot over 3 maandjes ofzo..
Carnavalsgroeten uit Ottersum ! X -
22 Februari 2010 - 08:49
Eveline:
Wow, Celine, het klinkt echt geweldig! En Noorwegen is inderdaad n prachtig land, ben er ooit 3 weekjes in de zomer op vakantie geweest en dat was al veel te kort om alles te bewonderen...
Nog veel plezier en succes met de Noorse lessen!
xxx -
23 Februari 2010 - 14:24
Fam. Floor:
We hadden al het een en ander gehoord van je vader en moeder. Ze hadden het erg naar de zin gehad, vertelden ze tijdens een wandeling met alle familiehonden afgelopen zondag.Fijn dat het zo goed met je gaat. De foto's en de filmpjes zijn leuk om te bekijken. Binnenkort op de zwarte piste, net als je broer??
Veel succes met al je studieplannen! Groetjes uit een regenachtig Malden. Brrr. -
01 Maart 2010 - 15:34
Leontien:
Haaaai lieve Celine,
Dat is me nog al een verhaal hahaha;) wat leuk zeg allemaal! Die foto's zijn echt leuk! Fijn dat je ouders langs zijn geweest en zoveel spullen hebben meegenomen! Ik hoop dat je lekker hebt kunnen genieten samen met hun! Wat een mooie foto's met die dieren in de sneeuw echt super vet! Idd Afrika in de sneeuw! Thnx nog voor het berichtje op hyves! Hier gaat alles goed, druk met stage en leergebieden ( Ik las dat jij al dingen hebt gehaald, super fijn)!
Wat leuk dat je special needs toch een beetje gaat combineren daar! Heel veel succes en ik blijf je volgen! Oja ik had suus nog smst maar ik weet niet of ze een ander nummer heeft?
Nou meis geniet van alles daar en tot gauw!
Kus liefs Leo